New York City 2007

donderdag 1 november 2007: Excursie

 

Na de eerste overnachting staat deze dag een uitgebreide excursie op het programma, die we direct bij de reis al hadden geboekt. Dat betekent op tijd opstaan en om 8 uur vertrekken met de bus. De excursie duurt tot 16 uur en bestaat naast de busrit uit een boottocht van 2 uur. Geweldig, wat een prachtige panorama's op de skyline van Manhattan, maar ook het vrijheidsbeeld en de bruggen, zoals de Verrazano Narrows Bridge, Brooklyn Bridge en Queensboro Bridge.

Het verkeer is eentonig in de stad. Vrijwel de hele dag file! Er zijn verkeerslichten en daarnaast verkeerspolitie, maar af en toe werkt het allemaal tegen elkaar in!

Tijdens een tussenstop bij Rockefeller Plaza zijn er een aantal standjes voor het promoten van granberry's. Er worden krenten van granberry's uitgereikt en verschillen flesjes granberrysap. Of het hier ter plekke werd gemaakt was niet helemaal duidelijk, maar daar gingen we maar niet vanuit en dronken graag een flesje van dat sap. Zolang het maar gratis is...

De St. Patricks Cathedral valt in het niet tussen de wolkenkrabbers.


Tijdens de boottocht gaan we vanaf de westkant van Manhattan eerst noordwaarts op de Hudsonrivier tot de Washingtonbridge

In zuidelijke richting komen we langs Ellis Island, waar vroeger alle immigranten het land binnenkwamen. Uiteraard kan het vrijheidsbeeld ook niet missen.


De Verrazano Narrowsbridge waar rechts op Staten Island de start van de marathon zal plaatsvinden. Moeilijk is in te schatten dat het wegdek in het midden van de brug op een hoogte van 80 meter ligt. Daar moet zondag dus, startend vanaf 30 meter hoog, direkt tegenop worden gelopen.

Daarna gaat het weer richting Manhattan en varen we de East River op, waar we prachtige panorama's hebben op de skyline van Manhattan en de bruggen.


De Brooklynbridge is wel de mooiste brug om te zien.De Queensborobridge verbint Queens met Manhattan en overspant in het midden ook Roosevelt Island. Deze brug is een lastig obstakel in de marathon en ligt daarin op 25 kilometer in het parcours.

Tussen de middag lunchen we bij "pier 17" waar we goedkoop chinees kunnen eten. We laten het ons goed smaken.

De bustour vervolgen we door de zuidelijke delen van Manhattan, zoals Soho en Chinatown.
In het verkeer is ook te zien dat zondag een marathon wordt gehouden.

We maken later nog een stop bij het Financial Centre waar we de Winter Garden bezoeken. Vanuit de palmentuin is de glaswand te bereiken waar een goed overzicht is te zien van de werkzaamheden op Ground Zero.


Het glazen gebouw op de linker foto hierboven is inmiddels helemaal herbouwd na "9-11". Te zien is dat vele gebouwen in de omgeving nog beschadigd zijn en in de steigers staan. Het zal ook nog wel even duren voor de geplande Freedom Tower is gebouwd. De reisleidster vertelde het bijzondere verhaal dat hoewel in de direkte omgeving alle gebouwen waren beschadigd en in een wijde omgeving geen raam heel was gebleven op één uitzondering na... Vlak aan de voet van de Twin Towers staat een kerk, waarvan er niet één raam is beschadigd!

Aan het eind van de bustour, waarbij we echt heel Manhattan hebben doorkruist, komen we aan bij het Javits Convention Center, waar de marathonbeurs wordt gehouden. Hier halen we het startnummer op en overige items van het loperspakket.

Na afloop wandelen we weer naar het hotel en onderweg kopen we ons nog een sandwich zalm. Een indrukwekkende dag! Zeer de moeite waard.

naar de volgende dag.....